Babyskydd för bebis 0-9 månader

Som många av er säkert vet om är det väldigt bra att investera i ett babyskydd för barn som är mellan 0-9 månader. Ett babyskydd är en form av bilbarnsstol, fast då speciellt utformad för just spädbarn och mindre bebisar. Detta är något som alla småbarnsföräldrar bör investera i, det vill säga oavsett hur mycket bil man ska köra och hur långa sträckor det gäller. Att kunna prioritera sitt barns säkerhet är något som man alltid bör ha möjligheten till, inte minst när det gäller riskabla situationer som bilfärder. Här går vi igenom allt som kan vara bra att veta om babyskydd för bebis mellan 0-9 månader!

Vad är ett babyskydd för bebis?

Som tidigare nämnt så är ett babyskydd en form av bilbarnsstol, bara det med skillnaden att den är speciellt utformad för de allra minsta barnen. Detta ska alltså användas i bilen då ni ska åka med er 0-9 månaders bebis, det vill säga oavsett var eller hur långt man ska åka. Babyskyddet kan användas både i bak- och framsätet, så länge airbagen är urkopplad.

Var placerar man ett babyskydd?

Det är en självklarhet för många att babyskyddet ska placeras i bilen, men var eller hur är inte alls lika självklart.

Däremot, som vi tidigare sa, så kan det fästas både i fram- och baksätet. Oavsett var du placerar det så ska babyskyddet sättas bakåtvänt. För placering i framsätet är det väldigt viktigt att airbagen är ordentligt urkopplad, annars är det rent ut sagt livsfarligt att sätta barnet där.

Om airbagen är urkopplad kan det dock vara väldigt praktiskt att sätta babyskyddet i framsätet – då får du enkelt god uppsikt över barnet, samtidigt som du kan underhålla det och glädjas tillsammans under bilturen om du kör som ensam vuxen. Annars är baksätet också ett bra alternativ, där det kan sitta stadigt och tryggt oavsett vad.

Så fäster du babyskyddet 

För att fästa babyskyddet i bilen kan du gå tillväga på två sätt, beroende på vilket babyskydd det gäller. Många nya varianter är utrustade med ett så kallat ISO-fix, vilket är som ett speciellt fäste som du bara behöver klicka i och ur skyddet vid varje användning. Då är babyskyddet ofta utrustat med en basplatta som underlättar användningen.

Finns inte detta, eller om det inte går att köpa till, fäster du det som vanligt med bilens trepunktsbälte. Sen är det också viktigt att fästa barnet i sig med hjälp av de bälte som finns i babyskyddet, det vill säga utöver att fästa själva babyskyddet i bilen.

Hur vet jag att bebisen växt ur babyskyddet?

Efter en viss tid så kommer det visa sig att barnet är för stort för att sitta i babyskyddet, det vill säga när det blivit så pass långt att det helt enkelt inte får plats längre. Att byta från babyskydd och gå över till annan bilstol brukar man ofta göra när barnet är omkring 1 år, och ibland ännu tidigare beroende på hur ditt barn växer ut utvecklas.

Det kan vara bra att hålla lite extra koll på hur ditt barn sitter i babyskyddet under den tiden att barnet är mellan 6 månader till och med ett år. Det är inte ovanligt att barnet växer ur skyddet redan efter några månader, så man får helt enkelt utgå från sitt eget barns tillväxt och utveckling för att se vad som är rätt.

Det som signalerar att det är dags att byta från babyskyddet är först och främst att babyskyddet är urvuxet. Om barnets huvud sticker upp ovanför kanten, eller om barnet väger mer än anvisningarna på skyddet är det urvuxet.

Ett annat tecken är om ditt barn fått lite starkare muskler och klarar av att sitta på egen hand utan stöd. Så fort du ser att barnet har växt ut skyddet, eller att det är tillräckligt gammalt och utvecklat för att sitta på egen hand bör du byta. Att använda ett för litet babyskydd kan rent ut sagt vara farligt, inte minst vid möjlig olycka.

Vad ska jag byta till efter babyskydd?

Oavsett hur gammalt ditt barn är när det visar sig att babyskyddet blivit för litet så är det viktigt att man byter i tid. Efter babyskyddet ska man gå vidare till en bakåtvänd bilstol, vilket precis likt babyskyddet finns väldigt många olika varianter att välja mellan. En bilbarnstol har dock också ett visst ålders- eller viktspann som bör följas.

Finns det risker med att använda babyskydd?

Trots att användningen av babyskydd gör att bilfärden blir väldigt mycket säkrare för både dig och barnet i fråga så kan användandet av ett babyskydd också innebära en del risker. En sådan situation är exempelvis om man glömt att koppla ur airbagen, eller om den inte kopplats ur ordentligt. Då kan barnet råka illa ut om den aktiveras.

Sen är det också viktigt att man ser till att babyskyddet sitter ordentligt placerat i bilen, alltså inte bara på rätt plats utan även att man fäst det på rätt sätt. I många fall är det inte så svårt att fästa ett babyskydd, men det gäller även att man har koll på vissa saker för att det ska bli helt rätt.

Om du ska montera ett babyskydd med en så kallad ISO-fix bas är det nödvändigt att basen i sig är riktigt monterad och att den sitter fast i sätet. Se till så att basen och fästena klickar till ordentligt så att det inte finns någon risk för att barnet runt i bilen vid krock.

Fäster du skyddet med hjälp av bilens bälte är det viktigt att detta dras på rätt sätt, samt att det dras och fästs på rätt ställen. Här kan man lätt göra ett misstag utan att tänka på det.

Se till att du har koll på hur ett trepunktsbälte ska fästas under, runt och över skyddet, så att den sitter fast i bilen och så att bältet inte riskerar att strypa eller skada barnet. Däremot ska du inte vara rädd att dra åt, för så länge det sitter på rätt ställen kommer babyskyddet vara säkrare ju mer åtdragen bältet sitter mot kroppen.

Även babyskyddets lutning kan vara en sådan sak som många gör fel på. Det är lätt hänt att man gör fel vad gäller spädbarnets lutning i bilen, vilket i sig ofta kommer ifrån att man inte vill sätta barnet rätt upp. Men faktum är att ett babyskydd ska sitta så upprätt som möjligt för att vara säkert, och därför ska det inte lutas bakåt.

Vilket babyskydd är bäst?

Idag finns det mängder av babyskydd att välja mellan på marknaden av barnprylar. Detta gör att det kan finnas godare möjligheter att hitta en variant som passar en själv och sitt barn bäst, samtidigt som det generösa utbudet också kan försvåra valet och göra det för komplicerat att välja.

Det du kan göra för att hitta det bästa babyskyddet för dig är helt enkelt att utgå från vilken bil du har, vilken budget du kan tänka dig att lägga, samt baserat på hur du vill fästa babyskyddet. Somliga babyskydd passar bättre i vissa bilar, med andra varianter är bättre för andra. Här kan också frågor som airbag vara avgörande.

Med tanke på att utbudet av babyskydd är så pass utvecklat idag är det absolut inte nödvändigt att köpa det absolut dyraste. Även billigare varianter kan vara riktigt bra och trygga att använda. Eftersom ett babyskydd inte används så länge kan det ofta kännas onödigt att lägga alldeles för mycket pengar på det. Det viktiga är att du har ett som fungerar och som passar bra för ditt barn, sen är priset inte så viktigt.

ISO-fix eller inte?

Kollar man istället på olika babyskydd och deras funktion så kan man säga att du som köpare har två val; ett sådant som fästs med bilens bälte, eller ett sådant som fästs med en basplatta och ISO-fix. Även här kan olika alternativ vara olika bra.

ISO-fix sitter ofta bättre när man väl installerat tillhörande basplatta, men sådana varianter är ofta också lite dyrare och kan kräva att man har en viss bilmodell. Har man isofix kan man inte heller ha på airbagen.

Fördelen med ISO-fix, och även anledningen till att allt fler väljer sådana, är att monteringen går otroligt smidigt. Då behöver man bara koppla in den här plattan, och sen klickar man i och ur babyskyddet varje gång. Inga krångliga fästen, vilket också minskar risken för att göra fel. Detta är bra för er som ofta vill koppla ur och i skyddet.

Sen finns det vissa alternativ där man kan använda både isofix och vanligt bälte beroende på vad man känner för i stunden, något som ofta också är smidigt om du använder flera olika bilar. Det här kan också vara bra om ni inte använder babyskyddet så ofta, eller om ni inte behöver koppla i och ur det med jämna mellanrum.

Om du istället väljer ett babyskydd som fästs med bälte kan prisbilden vara något lägre. Då kan dock installationen vara krångligare, och även mindre säker om du gör fel med bältet. Med andra ord finns det fördelar med alla olika varianter, så för att hitta rätt får man utgå från vad man själv gillar.